Latest Military

Rakas johtaja on kuollut – mitä autoritaarinen järjestelmä tekee, kun sen vahvoin kuolee? – Fortune -lehden sotilas

Rakas johtaja on kuollut - mitä autoritaarinen järjestelmä tekee, kun sen vahvoin kuolee? - Fortune -lehden sotilas

Turkimenistanin presidentin Gurbanguly Berdymukhammedovin virallinen valokuva VOA: n kautta

Olet osa autoritaarista hallintoa johtavassa eliitissä. Hallituksen nimellinen johtaja on vaivaa, mahdollisesti kuoleman ovella. Kuka menestyy hänessä, on avoin kysymys. Mitä järjestelmää on tehtävä?

Tämä kysymys otettiin esille äskettäin, kun Turkmenistanin presidentin Gurbanguly Berdymukhammedovin kohtalo oli varjostettu huhuilla, sekaannuksilla ja virallisilla hämmennyksillä. Hänen kuolemansa arvaamaton spekulointi lakkautettiin 12. elokuuta, kun hän esiintyi Kaspian talousfoorumin isäntänä ja tapasi useita hallituksen johtajia.

Mutta hänen katoamisensa julkisista esiintymisistä ja kansallisesta televisiosta – missä hänen läsnäolonsa Turkmenistanissa ihmiset joka ilta oli virtuaalinen varmuus – johtivat monet muistamaan edeltäjänsä Saparmurat Niyazovin vuoden 2006 kuoleman.

Turkmenbashiksi (kaikkien Turkmenistien isäksi) kutsuminen, Niyazovin katoaminen ja lopullinen kuolema varjostivat epävarmuutta.

naapurimaiden Uzbekistanin pitkäaikaisen johtajan Islam Karimovin kuoleman vuonna 2016.

Se päsi myös Neuvostoliiton johtajien Andropovin, Tšernenkon, Brežnevin ja jopa jossain määrin Stalinin kuolemiin.

Neuvostoliiton aika, aivan kuten Neuvostoliiton olemassa ollessa, se on täynnä prosessia, jolla yritetään selvittää, kuinka ilmoittaa autoritaarisen johtajan kuolemasta. Jos sitä ei hoideta kunnolla, se voi heikentää sitä, kuinka maan kansalaiset ja koko maailma ymmärtävät johtajan ja herättävät epäilyksiä hallituksen elinkelpoisuudesta. Se on kaksinkertaista, jos kysymys siitä, kuka seuraavaksi johtajaksi tulee, on ilmassa, kuten usein autoritaarisissa maissa tapahtuu.

Josef Stalin (1953)

Väitetysti Stalinin kuolema oli siellä, missä oppikirja kirjoitettiin, kuinka autoritaarisen hallinnon kuoleman rituaaleja vaiheittain hallitaan 1900-luvulla. Toki, menneiden vuosisatojen kuninkaat, kuningattaret ja keisarit myös sekoitettiin jälkielämään yksityiskohtaisilla rituaaleilla. 1900-luku oli kuitenkin joukkoviestinnän aikakausi, ja kotimainen ja kansainvälinen yleisö oli ilmoitettu tai manipuloitu.

Juhla Joseph Stalinin 50-vuotispäivää Kremlissä, 21. joulukuuta 1929, puolueen jäsenten Ordzhonikidze, Voroshilov kanssa. , Kuibyshev, Stalin, Kalinin, Kaganovich ja Kirov, kuten Leninin patsas näyttää.
Kongressin kirjasto DOD

Stalinin tapauksessa Neuvostoliiton kommunistinen puolue, joka oli hänen johtajuutensa muotoilema, oli rakentanut sitä, mitä myöhemmin kutsuttiin "persoonallisuuskultiksi" Stalinin ympärille. Monille Neuvostoliiton kansalaisille hän oli puolijumala, joka johti muun muassa maan voittoon natsi-Saksan yli.

1. maaliskuuta 1953 hänet löydettiin tajuttomana dacha-pohjassaan Moskovan esikaupungissa, kärsinyt aivoverenvuodosta. Lääkärit – joita kauhuissaan jatkunut lääkäreiden tontti, joka kohdistui ”saboteur-lääkäreihin” ja jotka väittivät yrittävän tappaa huipputason virkamiehiä – olivat vastahakoisia kohtelemaan häntä aggressiivisesti ja hän vietti seuraavat kolme päivää sohvalla dachassa

Noin aamunkoitteessa 4. maaliskuuta, Moskovan radio julkaisi ensimmäisen uutisen Stalinin tilanteesta, jossa todettiin olevansa aivohalvaus ja että hän oli osittain halvaantunut. Raportissa todettiin myös olevansa lääketieteellisessä hoidossa, mikä viittaa siihen, että toipuminen voisi olla mahdollista.

Stalin kuoli 5. maaliskuuta kello 9.20. Seuraavana aamuna, aamunkoittoisin aikoina, Kremlin yläpuolella oleva vasara- ja sirppilippu laskettiin puolikashenkilöille, ja valtion tiedotusvälineet ilmoittivat hänen kuolemansa.

Puolueen virallinen sanomalehti Pravda julkaisi muistokirjan, joka maksoi kunnianosoitus Neuvostoliiton perustajalle Vladimir Leninille. Ja nyökkäyksessä pelätäkseen, että Stalinin kuolema heikentäisi kommunistisen puolueen rauhallista valtapitoa, ilmoituksessa vaadittiin myös puolueen rivien terästä muistuttavaa ja monoliittista yhtenäisyyttä.

“Stalinin kuolematon nimi elää ikuisesti Neuvostoliiton ihmisten ja kaiken edistyneen ihmiskunnan sydämissä ”, muistopuhe jatkui. "Eläkää Marxin, Engelsin, Leninin ja Stalinin suuret ja kaikki valloittavat opetukset! Eläköön mahtava sosialistinen isämaamme! Eläköön sankarillisia neuvostomiehiämme! Eläköön Neuvostoliiton suuri kommunistinen puolue! ”

Leninin ja Stalinin kongressikirjasto

Stalin ei jättänyt ohjeita perimästä. Hänen kuolemansa päivänä johtavat poliittisen edustajan jäsenet, mukaan lukien Georgy Malenkov, Lavrenty Beria, Vjatseslav Molotov, Nikita Hruštšov ja muut, tapasivat luodakseen hauraan "kollektiivisen johtamisen" rakenteen, jossa Malenkov voideltiin "ensimmäiseksi tasavertaisten joukosta"

[Nikita Khrushchev (left) and Leonid Brezhnev (right), attending a session of the Supreme Soviet, Moscow, 1961]

. Taistelu jatkui kulissien takana syyskuuhun, jolloin Hruštšovista tuli seuraava Neuvostoliiton selkeä johtaja.

Leonid Brežnev (1982) / Yury Andropov (1984) / Konstantin Chernenko (1985)

Leonid Brežnevin kuolema. vuonna 1982 oli ensimmäinen Neuvostoliiton johtajien kuolemantapaus, mikä herätti kysymyksiä Neuvostoliiton johdon elinkelpoisuudesta puhumattakaan monista tummimielisistä vitseistä.

75-vuotiaana 75-vuotiaana Brežnev oli vaivannut suurta osaa viimeisestä vuodesta. elämästään, esiintyen harvoin julkisesti. Kommunistinen johto kiisti toistuvasti huhut hänen huonosta terveydestään.

[President Richard Nixon with (left to right) Soviet leader Leonid Brezhnev, Soviet Minister of Foreign Affairs Andrei Gromyko, and Secretary of State William P. Rogers, toasting the signing of agreements between the two countries on oceanography, transportation and cultural exchange] /

Valtion televisio aloitti 10. marraskuuta illalla säännöllisen ohjelmoinnin sekoittamisen: yksi kanava lähetti dokumenttielokuvan Vladimir Leninistä ja toinen kanavan Tšaikovskin esityksen. sinfonia. Myöhemmin rakastettu baletti Joutsenjärvi näytettiin kokonaisuudessaan kolmen tunnin ajan.

Klo 11.00 Moskovan aikaa Neuvostoliiton televisio ja radio ilmoittivat virallisesti Brežnevin kuolemasta; tunnettu televisioankkuri ja lippulaiva Vremya -uutisohjelman isäntä Ivan Kirillov lukei ilmoituksen, joka oli tietenkin kyyneleillä silmissä.

Myöhemmin ilmeni, että Brežnev oli kärsinyt aivohalvauksesta toukokuussa. Samoin kävi ilmi, että Brežnev oli kieltäytynyt luovuttamasta valtuutensa seuraajaksi jopa kuolemanvuoteellaan.

Brežnevia seuraa KGB: n päällikkö Jurij Andropov, joka tunnettiin jo ketjullinen tupakoitsijana vakavissa terveyskysymyksissä. Andropovin huono terveys johti munuaisongelmiin, ja hänet sairaalahoitoon elokuussa 1983.

Nämä yksityiskohdat olivat tarkkaan valvottuja, ja ne julkistettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, mikä herätti uusia kysymyksiä Neuvostoliiton johdon perimysmenettelyistä.

Andropov viime kädessä kuoli 9. helmikuuta 1984 iltapäivällä 70 vuoden ikäisenä. Tuntia ennen virallisen ilmoituksen saapumista radio- ja televisio-ohjelmat aloittivat soiton melankoliseksi klassiseksi musiikiksi. Joutsenjärvi esiintyi myös toisella tavalla.

Virallisessa ilmoituksessa, jonka myös Kirillov lukei, sanottiin, että Andropov kuoli ”pitkän sairauden jälkeen” diabeteksen ja verenpainetaudin aiheuttamien komplikaatioiden kanssa.

Andropovin seuraaja Konstantin Tšernenko kesti vielä vähemmän. aika Neuvostoliiton johtajana kuin Andropov, palvellen useless 13 kuukautta. Kuten Andropov, myös Tšernenko oli ketjullinen tupakoitsija, jolla oli kroonisia terveysongelmia. Suuri osa hänen valta-ajaltaansa vietettiin lääkärinhoitoon emfyseeman ja muiden keuhkosairauksien hoidossa. Kuten hänen edeltäjänsäkin, nämä ongelmat pidettiin suurelta osin yleisön näkökulmasta.

22. helmikuuta 1985 sairaan näköinen Tšernenko näytettiin Moskovan televisioidussa mielenosoituksessa, ja hän ilmestyi valtion televisioon kuusi päivää myöhemmin saalistaen paikallisvaaleissa. Kremlinologit arvasivat, ettei hän ollut kauan tämän maailman parissa.

Swan Lake näytettiin 10. maaliskuuta jälleen valtion päätelevisiokanavalla. Tšernenko kuoli koomaan pudottuaan. Sommittelija Kirillov luki jälleen virallisen poliittisen edustajaviraston ilmoituksen, kolmannen kerran, kun hän oli tehnyt niin kolmen vuoden aikana.

Sillä, että Joutsenjärvi liittyi Neuvostoliiton johtajien kuolemiin, oli tahattomia seurauksia vuosia myöhemmin Tšernenkon seuraajalle Mihhail Gorbatšoville.

Vuonna 1991, kun ryhmä kovaa linjaa käyttäviä virkamiehiä yritti syrjäyttää Gorbatshovin vallankaappauksessa, säännöllinen valtion televisio-ohjelma poistettiin ilmasta ja korvattiin baletin silmukkalähetyksellä.

Monien venäläisten mielestä Gorbatšovin oli kuoli.

Saparmurat Niyazov (2006)

Kuten seuraaja Berdymukhammedov, myös Niyazov oli niin eksentrinen kuin diktaattori. Hänen 21 valtavuotensa aikana hän johti Turkmenistanin eristyneisyyteen, vaikka hän pyrkii hyödyntämään maan suurta maakaasuvarallisuutta.

Kuten Stalin, Niyazov rakensi persoonallisuuskultin. Muiden samanlaisten muutosten joukossa hän nimitti itsensä jälkeisen tammikuun ja äitinsä jälkeen huhtikuun. Hän teki kirjoituksistaan ​​pakollisen lukemisen koululaisille ja asensi pääkaupungissa Ashgabatissa itselleen jättiläisen kultaisen patsaan, joka pyörii aina kohti aurinkoa.

Hyvin varhain aamutunneilla 21. joulukuuta 2006 Turkmenistanin valtion televisio ilmoitti, että Niyazov, itsetyylinen “Kaikkien Turkmenistanin isä”, oli kuollut sydänkohtaukseen 66-vuotiaana.

“On päätetty, että suuri johtajamme haudataan sunnuntaina 24. joulukuuta”, televisiokuvaaja. sanoi. ”Suurelle johtajallemme on ilmoitettu seitsemän päivän surua.” KATSO MYÖS: Energy Vacuum | Keskitetty järjestelmä kantaa selviytyäkseen

Myöhemmin samana päivänä ilmoitettiin, että Gurbanguly Berdymukhammedov, joka oli toiminut varapääministerinä ja terveysministerinä, oli nimitetty toimivaksi valtionpäämieheksi ja johtaisi Niyazovin hautajaisseremonioita valvovaa komissiota.

Sillä välin ei annettu yksityiskohtia siitä, kuinka Berdymukhammedov valittiin, yksi monista prosessia kuvaavista epäselvyyksistä.

Itse asiassa Turkmenistanin edustajakokouksen puheenjohtajan Ovezgeldy Atajevin piti nimittää toimineeksi. presidentti, perustuslain mukaan.

Mutta sen sijaan ilmoitettiin, että häntä vastaan ​​oli aloitettu rikosoikeudenkäynti ja hänet vangittiin pian, jolloin Berdymukhammedoville tuli mahdollisuus tulla presidentiksi.

Berdymukhammedov-nimitysten nopeus niin nopeasti sen jälkeen ilmoitus Niyazovin kuolemasta johti moniin tarkkailijoihin spekuloimaan, että Niyazovi on kuollut jonkin aikaa – mahdollisesti useita päiviä – ennen virallista

Valtion televisio lähetti koko päivän Niyazovin muotokuvan, kun taas taustalla soitti tunnetun turkmenialaisen klassisen säveltäjän melankolinen pianomusiikki. Myöhemmin itkevien naisten äänet kuultiin muotokuvan näyttämisen yhteydessä. Vielä myöhemmin nuorten turkmenialaisten miesten ja naisten näytettiin käyvän mustana ja lukevan Niyazovin kirjoituksia.

Islam Karimov (2016)

Kun Islam Karimovin kuolemasta ilmoitettiin 2. syyskuuta 2016, 78-vuotias oli toiseksi pisin – entisen Neuvostoliiton palvelupäällikkö, joka on hallinut Uzbekistania diktatuurisella vallalla 27 vuoden ajan.

Kuten myöhemmin osoittautui, Karimov oli ensin sairaalahoidossa vaikeassa tilassa kuusi päivää aikaisemmin, 27. elokuuta – jotain, joka ei ollut täysin tulevat valoon kuolemansa jälkeen.

 Islam Karimov (1938-2016) Islam Karimov (1938-2016)

Päivänä, jolloin hänet sairaalahoitoon, ensimmäiset huhut ilmestyivät riippumattoman Keski-Aasian uutissivuston kohteliaisuuteen. Fergana.ru. Lisäksi sivusto ilmoitti, että Karimovia ei ollut sijoitettu sairaalaan, mutta että hänellä oli itse asiassa suuri aivohalvaus ja kuoli – jotain, jota ei koskaan varmennettu itsenäisesti.

Päivää myöhemmin, 28. elokuuta, ulkoministeriö antoi lausunnon, jossa vahvistettiin. Karimov sai lääketieteellistä hoitoa, joka oli erittäin epätavallinen virallisen valtion viraston myöntämä.

Facebookissa kirjoittamalla hänen nuoremman tytärnsä Lola vahvisti myöhemmin, että Karimov oli vakaassa kunnossa.

29. elokuuta pidetyssä iltaisessa uutislähetyksessä, osavaltio -televisio ei maininnut Karimovin tilaa.

Lola Karimova julkaisi 31. elokuuta Facebookissa uuden viestin, jonka mukaan hänen isänsä saattaa toipua, mikä osoittaa, että hän oli silloin vielä elossa. Lola seurasi seuraavana päivänä toista virkaa vetoamalla uzbeekit olemaan spekuloimatta isänsä tilanteesta.

KATSO MYÖS: Islamin viimeiset päivät Karimov

Lopuksi, Reuters-uutiset 2. syyskuuta varhain. virasto mainitsi nimeämättömät diplomaattiset lähteet, Karimov kuoli. Turkin pääministeri sanoi samana päivänä pidetyssä televisioidussa hallituskokouksessa, että turkkilaiset ”jakoivat Uzbekistanin tuskalle ja kärsimykselle”.

Valtion televisiossa Karimovin terveydentilasta ilmoittamisen sävy muuttui vakavammaksi, ja ilmoituksissa ilmoitettiin olevansa vakavasti. sairas, vahvistaa Lolan Facebook-viestit.

Noin klo 22 paikallista aikaa valtion televisio ilmoitti lopulta kuolemansa.

Pian sen jälkeen julkistetussa virallisessa lääketieteellisessä selvityksessä virkamiehet paljastivat, että Karimov oli tosiasiassa sairaalahoidossa 27. elokuuta – kaksi päivää ennen raporttien alun perin syntymistä – ja että hän oli kärsinyt aivohalvaus ja sydämenpysähdys. Se herätti spekulointia siitä, että Karimov on saattanut olla kliinisesti kuollut jo 27. elokuuta ja että sitä pidetään hengissä keinotekoisesti.

Uzbekistanin valtiontelevisio näytti myös segmenttejä, jotka keskittyivät Karimoville valmisteltavaan hautaan kotikaupungissaan Samarkandissa. Televisioraporttien mukaan hautaa kaivaavien joukossa oli Shavkhat Mirziyoev, joka viime kädessä seuraa Karimovin presidentiksi.

  • Mike EckelMike Eckel on Prahassa toimivan RFE / RL: n vanhempi kirjeenvaihtaja.

toiminto heateorSssLoadEvent (e) var t = window.onload; if (typeof window.onload! = "function") window.onload = e else window.onload = perform () t (); e (); var heateorSssSharingAjaxUrl = 'https://www.sofmag.com/wp-admin/admin-ajax.php', heateorSssCloseIconPath = 'https://www.sofmag.com/wp-content/plugins/sassy-social-share/ public /../ pictures / close.png ', heateorSssPluginIconPath =' https://www.sofmag.com/wp-content/plugins/sassy-social-share/public/../pictures/emblem.png ', heateorSssHorizontalSharingCountEnable = 1, heateorSssVerticalSharingCountEnable = 0, heateorSssSharingOffset = -10; var heateorSssMobileStickySharingEnabled = 0; var heateorSssCopyLinkMessage = "Linkki kopioitu."; var heateorSssUrlCountFetched = []heateorSssSharesText = 'Osakkeet', heateorSssShareSpaceText = 'Jaa'; 'Jaa'; korkeus = 400, leveys = 600, vasen = 400, ylä = 100, kokoa voidaan muuttaa, vierityspalkit, työkalurivi = 0, henkilökohtainen palkki = zero, valikkopalkki = ei, sijainti = ei, hakemistot = ei, tila ") toiminto heateorSssInitiateFB () FB .init (appId: "", channelUrl: "", tila:! 0, eväste:! 0, xfbml:! 0, versio: "v2.11") window.fbAsyncInit = function () heateorSssInitiateFB () , 0 && (FB.Event.subscribe ("edge.create", function (e) heateorSsmiMycredPoints ("Facebook_like_recommend", "", e? E: ""))), FB.Event.subscribe ("edge.take away" , toiminto (e) heateorSsmiMycredPoints ("Facebook_like_recommend", "", e? e: "", "Miinuspiste (t) Facebook-suosituksen poistamiseen kuten suosittele"))), 0 && (FB.Event.subscribe ("edge) .create ", funktio (e) heateorSsgaSocialPluginsTracking (" Facebook "," Like ", e? e:" ")), FB.Event.subscribe (" edge.take away ", function (e) heateorSsgaSo cialPluginsTracking ("Fb", "Toisin", e? e: ""))), toiminto (e) var n, i = "fb-jssdk", o = e.getElementsByTagName ("script") [0]; e.getElementById (i) || (n = e.createElement ( "script"), n.id = i, n.async =! 0, n.src = "// join.facebook.internet/en_US/ sdk.js ", o.parentNode.insertBefore (n, o)) (dokumentti) ;; var heateorSssWhatsappShareAPI =" net ";